Joc de rol: Coltan, una guerra a les teves mans

L’activitat es va realitzar els dies 23-desembre-2014 i 27-març-2015 , dins de la matèria de Ciències Socials. Hi va participar l’alumnat de 3r d’ESO i va estar preparada i dinamitzada per l’ONG Inshuti (Amics de Rwanda i Burundi).
En primer lloc vàrem visitar la Casa Flors Sirera, seu de disset ONGs de Manresa, que formen part del Consell Municipal de Solidaritat. Tot seguit vàrem realitzar el joc de rol, que tracta sobre els interessos miners a la zona est del Congo -sobretot el coltan- i la seva relació amb les noves tecnologies, especialment, els mòbils.

El control d’aquestes riques zones mineres per part de multinacionals estrangeres va provocar un greu conflicte, que va costar la vida a més de cinc milions de persones a la darrera dècada del segle XX.
Es van fer sis grups i cadascun va assumir un rol: miners, població civil, exèrcit, guerrillers, intermediaris i empreses de noves tecnologies. Els joves es van posar de ple en el paper que els va tocar. La contraposició d’interessos entre els diferents grups es va fer ben palesa.

La dinàmica va acabar amb una reflexió sobre el paper que hi podem jugar nosaltres des de la nostra posició de consumidors de noves tecnologies.

1-Joc de rol. Coltan, una guerra a les teves mans 2-Joc de rol. Coltan,una guerra a les teves mans

Ernest Ferreres i M. Alba Oliveras