Taller: “Reconèixer”

Aquesta activitat forma part del Programa de Cooperació del Consell  Municipal de Solidaritat de Manresa i es va realitzar a les hores de Tutoria del mes de gener d’enguany amb tots els grups de 2n d’ESO i també amb els alumnes de l’Erasmus (2-11-2016).

L’activitat té per objectius:

-reflexionar sobre els desplaçaments humans i les seves causes,

-explicar la situació en què es troben les persones refugiades i descriure les condicions de vida dels camps de refugiats,

-moure a l’empatia envers les persones que viuen situacions en què es vulneren els drets fonamentals i

-impulsar i incentivar el pensament crític i la sensibilitat per tal de conèixer les causes que provoquen qualsevol conflicte.

El taller fou portat a terme per l’Alba Sanfeliu i Sílvia Garcia, dinamitzadores de la Casa Flors Sirera. L’activitat va començar amb una tècnica de visualització que aconseguia que els alumnes es posessin en el lloc d’una persona que ha de fugir de la seva ciutat per un motiu aliè a la seva voluntat: desastres naturals, guerres, crisis econòmiques… La dinamitzadora feia reflexionar els alumnes sobre què s’endurien amb ells en una situació d’aquest tipus, què trobarien a faltar, quin podria ser el futur que els espera…

Tot seguit es projectaren uns dibuixos fets per infants refugiats de diferents contextos (de la Guerra Civil espanyola, d’Uganda, de Síria, de Croàcia, de Xipre, el Tibet, Etiòpia, l’Afganistan i el Sudan), en els quals es veien gent que marxava a peu, a cavall, en cotxe, en camió o en tren per buscar un futur millor. Es va parlar dels motius pels quals la gent ha de fugir de la seva terra: per raons econòmiques, per desastres naturals, per la violència que genera la guerra…

Es va parlar d’alguns dels conflictes que hi ha al món, i es varen observar 4 fotografies de famílies sirianes que van emprendre el camí d’Europa. Finalment es desenvolupà una dinàmica per fer veure als joves que tots som iguals vinguem d’on vinguem.

La veritat és que la participació i les aportacions dels alumnes van ser molt interessants i, fins  i tot, en algun grup el taller va acabar amb aplaudiments!.

M. Alba Oliveras, Manel Alsina i Alba Sanfeliu.