Visita al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí i al Monestir de Poblet

El dia 14 d’abril de 2015 el Seminari d’Història va organitzar una visita al Museu de la Vida Rural i al Monestir de Poblet per als alumnes de 3r. d’ESO, acompanyats dels professors Ernest Ferrreres i M. Alba Oliveras, que imparteixen la matèria de Ciències Socials, i per les tutores Imma Gilibets i Montserrat Amich.

3-Monestir de Poblet. Davant la Sala Capitular

El Museu consta de dos edificis de quatre plantes cadascun que s’uneixen a través d’un ample jardí interior. A l’edifici antic, s’hi expliquen les formes de vida de la pagesia tradicional catalana. Hi trobem tota mena d’eines i maquinària que s’utilitzava per treballar la terra i elaborar el producte, així com també audiovisuals que permeten entendre les diferents taques del calendari agrícola, en base als tres conreus mediterranis (cereals, olivera i vinya).

Per altra part, es pot veure com treballaven els artesans: ferrers, serrallers, basters, llenyataires, fusters, boters, cistellers, corders, esclopers, etc. També es pot visitar una col·lecció de figures de terra cuita de l’escultor Josep Traité. A l’edifici nou s’explica el procés de mecanització i d’industrialització del camp fins als nostres dies.

Ens vàrem submergir en el nostre passat fins al dia d’avui. Tot plegat un entranyable camí, a pas de carro. Perquè, com diem des del Museu, per saber on anem, cal saber d’on venim”. (http://www.museuvidarural.cat).

Havent dinat vam realitzar la visita al Monestir de Poblet, una joia de l’art cistercenc i panteó reial de la corona Catalano-Aragonesa. Ens van explicar els seus orígens, la importància que tenia la repoblació en el context de la Catalunya Nova, les seves característiques artístiques, la distribució i funcions de les seves dependències, etc. En resum, una visita que ens va apropar al passat medieval de Catalunya.