Documental: “Les vagues de la fam”

El 17 d’abril es va estrenar a Manresa el documental “Pa de serradures: les vagues de la fam” (Zerrauts ogía: gosearen grebak), dirigit per Patxi Egilaz, i que és fruit de la col·laboració del col·lectiu d’Eguzki Bideoak amb l’Institut Gerónimo de Uztáriz i l’associació Memoriaen Bideak.

En ell es recull la història de les primeres protestes laborals durant el franquisme, concretament entre el 1946 i el 1951: la vaga de la Fàbrica Nova de Manr5-Les vagues de la fam. 17-abril-2015esa (1946), la vaga general de Biscaia i Guipúscoa del 1947, la vaga dels tramvies de Barcelona (1951) i la primera vaga a Pamplona (1951). En el documental hi intervenen algunes persones que aporten el testimoni dels fets que van viure i també historiadors que contextualitzen els fets, com per exemple el monjo benedictí Hilari Raguer (vaga dels tramvies) i Francesc Comas (vaga de la Fàbrica Nova), entre d’altres.

Hi van assistir un grup d’alumnes de segon de batxillerat de la matèria d’Història. Va ser particularment interessant el col·loqui final, que va comptar amb la presència de Pepita Burgués, treballadora de la fàbrica tèxtil Bertrand i Serra, que tenia 12 anys en la vaga del 1946. El seu testimoni viscut va donar encara més força al documental que acabàvem de veure i que transmet l’esperit de lluita de les classes populars, que malgrat la dictadura franquista, van tenir el coratge de començar-se a mobilitzar per millorar les seves condicions de vida i per recuperar les llibertats arrabassades.

M. Alba Oliveras