Activitats de matemàtiques – Curs 2014-2015

Aquest curs, des del Departament de Matemàtiques, hem engegat una nova activitat pels alumnes de l’ESO. Es tracta de l’Enigma del mes, una proposta més lúdica per tal d’incrementar la motivació de l’alumnat. La participació no ha estat gaire important en nombre, però sí la continuïtat i el nivell de les respostes rebudes per part de l’alumnat. El proper curs intentarem fer-ne més difusió. En aquesta edició, l’alumnat ha hagut de resoldre 6 enigmes i els guanyadors han estat: el Martí Pedrals, de 2n A; el Guillem Delis, de 2n C; la Júlia Foradada, de 4t A i, el Quim de las Heras, de 3r D.

Un any més, la FEEMCAT (Federació d’Entitats per a l’Ensenyament de les Matemàtiques a Catalunya) i la SCM (Societat Catalana de Matemàtiques) han organitzat diversos concursos amb l’objectiu de fomentar el gust per aquesta matèria. Des del Departament de Matemàtiques del nostre institut procurem promoure la participació dels nostres alumnes en aquests concursos.

Durant el primer trimestre va començar el Fem Matemàtiques adreçat als alumnes de 1r i 2n d’ESO i que pot arribar a tenir fins a 4 fases selectives. A la primera fase, s’hi participa en grups de 3 o 4 alumnes i cada grup ha d’elaborar un informe de 3 problemes de perfil obert. En aquesta edició, hi han participat 28 alumnes (11, de 1r d’ESO i 17, de 2n d’ESO) però no van resultar seleccionats per a la fase següent.

A la primavera -aquest any, el dia 19 de març- es van fer les proves Cangur a l’EPSEM. Aquestes proves consisteixen en resoldre 30 qüestions matemàtiques en 75 minuts. Hi ha 4 nivells diferents (de 3r d’ESO a 2n BAT) i es celebren el mateix dia i a la mateixa hora a gran part del món. La SCM en fa públics els resultats pel que fa a Catalunya. La prova es complementa, a la seu de Manresa, amb una activitat lúdica per l’alumnat d’ESO i uns tallers per l’alumnat de BAT.

Els mesos previs a la prova, la Carme Cerarols ha ofert la possibilitat de preparar aquestes proves amb activitats durant l’hora del pati (els dimecres, per l’alumnat d’ESO i, els dijous, pels de BAT). Hi ha anat força alumnes, sobretot de Batxillerat.

cangur

Aquest any, es compleixen 15 anys de l’EPSEM com a seu de les proves Cangur i per celebrar-ho, han fet un reconeixement als 15 estudiants millor classificats del Bages. El lliurament de premis s’ha fet el dijous 28 de maig a les 20 hores, a la Sala d’Actes de l’EPSEM. Dels 52 alumnes del Peguera que hi van participar, 9 van estar guardonats. Aquests alumnes són:

Quim de las Heras Molins (3r ESO) – 5è

Bernat Santacana Hervada (1r BAT) – 2n

Roc Erro Grau (1r BAT) – 3r

Carles Pintó Serra (1r BAT) – 5è

Laia Piñol Moreno (1r BAT) – 8a.

Mireia Via Comas (1r BAT) – 9a.

Guillem Rossinyol Alarcón (1r BAT) – 13è

Daniel Martín Pazos (2n BAT) – 1r

David Torres Selga (2n BAT) – 7è

premis bages

Des del departament de Matemàtiques complementem aquestes proves amb les que anomenem Cangur Júnior i que estan adreçades a l’alumnat de 1r i 2n d’ESO. Les vam celebrar el dimecres 25 de març amb una participació d’uns 30 alumnes per curs.

Per Sant Jordi i, gràcies a l’aportació econòmica de l’AMPA, es va premiar a l’alumnat amb millors resultats, que són:

Cangur Júnior 1r ESO:

1r premi: Oriol García Puig (1r D)

2n premi: Oriol Garcia Castells (1r A)

3r premi: Aniol Castillo Torras (1r D)

Cangur Júnior 2n ESO:

1r premi: Òscar Contreras Martín (2n D)

2n premi: Adrià Baselga Muñoz (2n B)

3r premi: Martí Pedrals Roca (2n A)

Accèssit: Anna Folqué Sala (2n C)

Cangur 3r ESO

1r premi: Quim de las Heras Molins (3r D)

2n premi: Vinyet Serra Vila (3r D)

Cangur 4t ESO

1r premi: Oriol Martínez Pérez (4t D)

2n premi: Ernest Sardans Juncàs (4t B)

Cangur 1r BAT

1r premi: Bernat Santacana Hervada (1r A)

2n premi: Roc Erro Grau (1r C)

3r premi: Carles Pintó Serra (1r A)

Accèssits: Laia Piñol Moreno (1r A) i Mireia Via Comas (1r A)

Cangur 2n BAT

1r premi: Daniel Martín Pazos (2n A)

2n premi: David Torres Selga (2n A)

3r premi: Ricard Onieva Carbajo (2n A)

Accèssit: Pau de las Heras Molins (2n C)

Per últim, destacar la participació de tots els grups de 1r d’ESO en la X Gimcana del Bages que es va fer el dimecres 29 d’abril pel centre de Manresa. Els alumnes, en grups de 4 o 5, superen diferents proves pel centre de Manresa i fan un final de festa en el parc de la Seu. Enguany, les proves feien referència a propostes més lúdiques i “enigmes” de Martin Gardner.

gimcana 1 gimcana 2