Projecte Manresa-Mauthausen

Des del Seminari de Geografia i Història, és el cinquè any que participem del projecte que en col·laboració amb altres institucions com l’Ajuntament de Manresa, INS Pius Font i Quer, l’Associació Memòra i Història de Manresa, l’Amical de Mauthausen i el Parlament de Catalunya, s’han dissenyat tota una sèrie d’activitats i tallers amb l’objectiu de recuperar i preservar la memòria històrica, així com reflexionar sobre els temes de l’actualitat política i socials actuals.

L’alumnat participant ha estat la classe de 1r de batxillerat B. En algunes activitats han participat grups més reduïts.

Actuacions

  • A principi de curs, entre setembre i octubre, als alumnes de 1r B de batxillerat se’ls comenta a la classe en que consisteix el Projecte Manresa-Mauthausen.

  • Durant el mes de novembre el Servei pedagògic del Parlament de Catalunya conjuntament amb el Departament d’Ensenyament es van posar en contacte amb nosaltres i ens van demanar de participar en un taller sobre l’Holocaust, dividit en dues parts. Una primera sessió destinada a escoltar una conferència general sobre l’holocaust a càrrec de Marta Simó, professora universitària i membre del Memorial Democràtic, experta en el tema, per tot seguit establir una taula-diàleg sobre el col·lectiu LGTBI, com un dels grups col·lectius que van patir l’holocaust directament.

En aquesta conferència realitzada al mes de desembre al Parlament de Catalunya hi van participar 15 alumnes de la classe, conjuntament amb 15 alumnes de l’INS Pius Font i Quer.

  • En una segona sessió al mateix Parlament de Catalunya 7 alumnes de l’Institut van participar en els actes de commemoració oficials del Govern de la Generalitat de Catalunya sobre l’Holocaust, celebrats el 25 de gener. Durant aquest acte i davant de les autoritats principals del país, l’alumna Sira Cors Espinal va llegir el discurs elaborat pels alumnes sobre l’Holocaust i la tolerància del col·lectiu LGTBI.

  • La mateixa setmana, el 27 de gener amb commemoració del dia internacional de l’Holocaust, els alumnes de la classe de 1r B, van participar amb alumnes d’altres centres en la col·locació de les plaques Stolpersteiner, en record dels manresans que van patir la deportació en camps nazis.

La jornada va començar veient com l’escultor Gunter Demnig col·locava les llambordes davant de les cases dels manresans deportats.

Posteriorment vam assistir a una conferència del mateix escultor i on es va presentar també davant de l’auditori una àudio guia per a mòbils creada entre alumnes del Peguera i del Pius sobre un itinerari per Manresa que permet seguir les llambordes i identificar als manresans deportats.

http://www.naciodigital.cat/manresa/noticia/64707/vint-i-una/plaques/stolpersteine/homenatjar/deportats/manresans/camps/nazis

http://www.regio7.cat/cultures/2017/01/13/manresa-homenatjara-deportats-pel-nazisme/394506.html

https://www.manresa.cat/web/noticies/3612-manresa-ja-disposa-de-les-primeres-llambordes-stolpersteine-en-un-emotiu-homenatge-als-deportats-als-camps-nazis

http://www.regio7.cat/cultures/2017/01/25/manresa-colloca-aplaudiments-primeres-plaques/396280.html#

https://izi.travel/es/d5bf-manresans-deportats-als-camps-de-concentracio-nazi/ca

  • El 27 d’abril, 20 alumnes de la classe de 1r B de batxillerat van participar en la Vª trobada de joves de la xarxa de Memòria i Prevenció del Feixisme que es va celebrar a Gavà. Durant aquesta jornada es van participar en diferents tallers sobre la temàtica de la tolerància i també es van escoltar les experiències de diferents centres educatius sobre com treballen aquesta problemàtica. Els nostres alumnes van explicar l’experiència de les Stolpsteiner i de l’audio guia.

  • Al mes de maig entre el 5 i 8 de maig, 13 alumnes del Peguera, conjuntament amb 15 alumnes del Pius Font i Quer, 8 alumnes de Sant Fruitós i membres de l’Amical de Mauthausen, van participar del viatge al camp d’extermini de Mauthausen a Àustria, en motiu de la celebració internacional dels actes d’homenatge de l’alliberament del camp.

Durant tot el cap de setmana els alumnes van visitar diferents indrets relacionats amb la deportació patida pels catalans i espanyols que ho van patir a Mauthausen.

http://www.regio7.cat/bages/2017/05/08/bages-trepitja-lhorror-nazi-no/413580.html

http://www.regio7.cat/manresa/2017/05/06/alumnes-manresa-sant-fruitos-visiten/413351.html

http://www.elpuntavui.cat/opinio/article/8-articles/1133788-retorn-a-mauthausen.html

  • Participació en els actes organitzats per l’Ajuntament de Manresa amb motiu del dia internacional contra la LGTBIfòbia. Uns quants alumnes han participat en la lectura d’un manifest contra la LGTBIfòbia en el Saló de Plens de l’Ajuntament.

Professorat responsable: Pep Castilla